ماهچهره خلیلی یکی از موفقترین بازیگران تلویزیونی ایران است که توانسته است با انتخابهای صحیح و بازی در سریالهایی به یادماندنی در دهه 80 به چهرهای آشنا برای بینندگان ایرانی تبدیل شود و فرصتهای زیادی برای بازیگری در آثار مختلف برای خود ایجاد کند. هرچند خلیلی در پروژههای سینمایی زیادی هم شرکت داشته است، اما آنچه موجب شناخته و مطرح شدن این بازیگر شده است، بازیهایش در سریالهای به ویژه تاریخی بوده است.
سالهای ابتدایی زندگی
ماهچهره خلیلی متولد 25 دی 1355 در تهران است. او نوه دختری پروین سلیمانی، بازیگر فقید سینما و تلویزیون ایران است که از با سابقهترین بازیگران ایران بوده است. خانواده خلیلی در سال 60 ایران را ترک میکنند تا ماهچهره خلیلی دوران جدیدی از زندگی را دور از کشورش آغاز کند. خلیلی خارج از کشور به تحصیل میپردازد و در تمام مقاطع تحصیلی ممتاز بوده است. ماهچهره خلیلی فارغالتحصیل رشته معماری در مقطع فوقلیسانس از دانشگاه آکسفورد انگلستان است و همچنین در مرکز «متود اسکول» لندن دورههای بازیگری را گذرانده است.
بازگشت به ایران و ورود به عرصه بازیگری
ماهچهره خلیلی در سال 79 و پس از 18 سال زندگی در انگلستان به ایران برمیگردد. همه شناخت خلیلی از سینمای ایران در آن دوران خلاصه به فیلمهای ضبط شدهای میشد که طی سالها مادربزرگش (پروین سلیمانی) برایش میفرستاد.
پروین سلیمانی در سال 81 ماهچهره خلیلی را برای بازی در فیلمی از ایرج قادری، به این کارگردان نامآشنا معرفی میکند و به این ترتیب اولین تجربه بازیگری ماهچهره خلیلی رقم میخورد. ماهچهره خلیلی که اولویت اصلیاش تحصیل بوده، این پیشنهاد را میپذیرد و در فیلم «چشمان سیاه» در کنار محمدرضا گلزار به ایفای نقش میپردازد.
بازی در سریالهای ماندگار
یک سال پس از بازی اول ماهچهره خلیلی در مقابل دوربین، این بازیگر تحصیلکرده برای بازی در سریال «در چشم باد» توسط مسعود جعفری جوزانی انتخاب شد. خلیلی در این سریال در کنار بازیگرانی مثل پارسا پیروزفر، کامبیز دیرباز، اکبر عبدی و ... توانست بازی قابل قبولی از خود به نمایش بگذارد و در نقش یک مادر، از جوانی تا کهنسالی ایفای نقش کند.
پس از پایان این سریال، اینبار ماهچهره خلیلی در سریال ماندگار دیگری حضور پیدا میکند و در سال 83 وارد پروژه عظیم سریال «مختارنامه» میشود و نقش خواهر مختار ثقفی را بازی میکند. مختارنامه یکی از سریالهای پربیننده تولید ایران نه تنها در داخل مرزها، بلکه در تمام کشورهای اسلامی بوده است که بازی بازیگرانش بسیار به چشم آمده و آنها را بیش از پیش مورد توجه مخاطبان قرار داده است. ماهچهره خلیلی هم در قالب نقشش در همین سریال به چهرهای آشنا برای مخاطبین ایرانی تبدیل شد. او درباره بازی در سریال «مختارنامه» میگوید: «مجموعه امام علی (ع) را دیده بودم و یکی از آرزوهای من کار کردن با آقای میرباقری بود. برای بازی در این نقش بسیار استرس داشتم و از طرفی کار در پروژهای که دیالوگهای ثقیل داشت، برای من که هنوز تسلط کافی بر زبان فارسی نداشتم کار سختی بود.»
بازی ماهچهره خلیلی در سریالها و پروژههای عظیم سینمایی ادامه یافت و اینبار این بازیگر در مقابل دوربین ضیاءالدین دری برای سریال «کلاه پهلوی» قرار گرفت: « آقای دری به دنبال بازیگری میگشتند که انگلیسی را به لهجه دیپلماتی صحبت کند، چون نوع گویش این لهجه با گویش عادی انگلیسی متفاوت است و من با این لهجه آشنا بودم.»
بازی ماهچهره خلیلی در این سه سریال تاریخی و پربیننده که بین سالهای 87 تا 91 از تلویزیون ایران پخش شدهاند، مورد توجه مخاطب ایرانی قرار گرفت و ماهچهره خلیلی را در جایگاه بازیگری توانمند ترسیم کرد. ماهچهره خلیلی همچنین در سال 88، در سریال «نردبام آسمان» به کارگردانی محمدحسین لطیفی هم بازی کرده است که آن هم مورد توجه مخاطبین قرار گرفت.
تجربههای سینمایی
ماهچهره خلیلی همزمان با بازی در پروژههای عظیم تلویزیونی که تولید هر کدام بیش از 5 سال طول کشیده است، در سینما هم ایفای نقش کرده است. او در سالهای فعالیت خود بازی در چند فیلم سینمایی را هم تجربه کرده است که از میان آنها میتوان به «نقاب» به کارگردانی کاظم راستگفتار، «پرونده هاوانا» ساخته علیرضا رئیسیان، «شور شیرین» اثر جواد اردکانی، «سلام بر فرشتگان» به کارگردانی فرزاد اژدری، «قلب سفید قاصدکها» ساخته افشین محمودی و «اشنوگل» اثر مشترک علی سلیمانی و هادی حاجتمند اشاره کرد. در بین این آثار، بازی ماهچهره خلیلی بیش از همه در دو فیلم «قلب سفید قاصدکها – 1393» و «اشنوگل – 1395» دیده شد که هر دو کار مربوط به ژانر دفاع مقدس بودهاند. ماهچهره خلیلی درباره بازی در فیلم «قلب سفید قاصدکها» میگوید: «این فیلم درباره هویت یک بچه است که دارد از بین میرود و به خوبی گوشهای از جنگ را به تصویر میکشد. در زمان جنگ ایران و عراق من کودک بودم و در لندن زندگی میکردم. در آن زمان وقتی در کتابها چیزهایی درباره جنگ جهانی میخواندم با خودم میگفتم که الان در کشورم جنگ است و من دارم درباره جنگ کشورهای دیگر میخوانم. این فیلم ادای دین من به شهدای جنگ تحمیلی بود که احترام زیادی برایشان قائلم.»
اما متفاوتترین نقش ماهچهره خلیلی مربوط به فیلم «اشنوگل» میشود که در آن این بازیگر در نقش زنی ایفای نقش میکند که بیماری «پی تی اس دی» دارد، بیماریای که نوعی اختلال روانی است که بعد از حوادث تکاندهندهای مثل مرگ نزدیکان، جنگ و زلزله ایجاد میشود. این فیلم مربوط به شهدای غواص است و ماهچهره خلیلی در آن در نقش زنی بازی کرده است که سالهای سختی را در اردوگاههای مجاهدین خلق گذرانده. او درباره بازی در این فیلم میگوید: « اشنوگل یکی از کارهای خاص در قلب من است. زمانی که این فیلم به من پیشنهاد شد، تازه اجساد شهدای غواص در تفحصها پیدا شده بود و داغشان برای مردم تازه بود. به همین دلیل من قرارداد این فیلم را سفید امضا کردم و تقریباً پای تلفن و در اولین تماس پیشنهاد بازی در آن را پذیرفتم.»
ازدواج
ماهچهره خلیلی در سال 1393 ازدواج کرد و برای مدتی به دلیل نحوه آشنایی عجیب با همسرش خبرساز شد. خلیلی با ابراهیم اشرفی که فیلمبردار و مدیر فیلمبرداری فیلمهایی مثل «شب بیرون»، «تنها در چند دقیقه سکوت» و «استراحت مطلق» بوده، ازدواج کرده است.